Starten met Karate
Starten met Karate

Instructievaardigheden

Een opfrissing.

Lesgeven is niet zo simpel als het lijkt. De huidige Covid-omstandigheden zijn misschien het moment om de meest praktische aandachtspunten uit een wijd aanbod aan kennis samen te vatten en daar wil JKA Vlaanderen bij helpen.

Hoe geven we onze training?

Als lesgever klinkt deze vraag je vast niet onbekend in de oren.
Om tijdens de trainingen de bedoelde inhoud, zoals het correct aanleren of verbeteren van technieken, mee te geven, beschikken we reeds over een aantal middelen: ruimte, materiaal, oefeningen en bewegingsopdrachten en de trainingsvormen kihon, kumite en kata. 
Maar hoe gebruiken we die middelen zo goed mogelijk? Instructievaardigheden helpen om die middelen gepast en doelbewust aan te wenden. 

Naast de vele praktijkervaringen binnen de (jeugd)clubs van JKA Vlaanderen hebben we ook veel inspiratie gehaald uit de cursussen Initiator, Instructeur B en Trainer B binnen de VTS opleiding Karate en de Handleiding ‘Introductie tot karatetraining voor kinderen’ die in februari 1998 uitgebracht werd door JKA Vlaanderen.

Op het eind van deze pagina is er ook aandacht voor het online training geven. 

Communicatie

Organisatie van de training 

Online training geven.

De corona pandemie zorgt voor nieuwe uitdagingen bij het lesgeven. Lesgevers van Tasseikan De Pinte, Goshinkai Eeklo en Mushin Wortegem-Petegem werkten voor jullie een handige gids uit voor het online training geven