Op zaterdag 4 en zondag 5 december ging het ESKA kampioenschap door in Winterhur te Zwitserland. Prachtige resultaten van enkele atleten van onze leerschool JKA die deel uitmaakten van onze nationale ploeg Ippon op dit EK: 1 maal goud & 2 maal zilver zijn het eindresultaat.

Na enkele fantastische resultaten op het WSKA-kampioenschap te Liverpool scoorden onze Belgen ook op Europees niveau. De Belgische delegatie was samengesteld uit 9 scheidsrechters en 11 atleten die deelnamen aan zowel kata als kumite.

De junioren kumite ploeg, die tevens vicewereldkampioen werden op het WSKA, bevestigden vanaf de eerste minuut hun hoog niveau. Ze wonnen de voorrondes tegen Hongarije (2-1), Italië (1-0) en Engeland (2-1) en erkenden maar nipt hun meerdere in de finale tegen Portugal.

Op zondag waren de senioren aan de beurt, en die gingen met zen allen verder op het zelfde elan. Individueel werden zowel Jonathan Mulolo en Maxime Galet winnaar van hun poule. In de kwartfinale moest Maxime nipt de duimen leggen. Jonathan stootte door naar de laatste 4. In de finale won hij met 2-1 van Hongarije.

De invididuele prestaties zetten de toon voor de ploegwedstrijden in kumite. België stootte door naar de finale na winst tegen Wales (4-0), Denemarken (3-2) en Italië (2-2). De finale kon niet spannender en werd nipt verloren tegen Portugal.

Bovendien lieten ook de scheidsrechts zich gelden.  Alle scheidsrechters die deelnamen aan de internationale arbitrages examens slaagden voor verschillende examens.

De volledige delegatie kan positief terugblikken op de voorbije 6 maanden met prestaties van de bovenste plank voor onze atleten en scheidsrechters op het WSKA en ESKA kampioenschap. Op naar 2023!

De resultaten

  • Europees kampioen kumite senioren: Jonathan Mulolo
  • Vice Europees kumite ploeg junioren: Louis Dangremont, Philippe Buschinsky, Zakaria Rabahi en Joshua Otu
  • Vice Europees kumite ploeg senioren: Jonathan Mulolo, Maxime Galet, Thomas Renard, Mathis Caruso, Louis Dangremont, Philippe Buschinsky en Joshua Otu
  • Laatste 8 kumite individueel senioren: Maxime Galet

De volledige delegatie bestond uit:

  • Atleten: Buchinskiy Philippe, Caruso Mathis, Dangremont Louis, Galet Maxime, Helskens Seth, Marchica Angelo, Mulolo Jonathan, Otu Joshua, Presti Luca, Rabahi Zakaria en Renard Thomas .
  • Scheidsrechters: Maurizio Contipelli, Thierry Coupin, Rafael Di Antonio, Bruno Toma, Nathalie Wéry, Marc Szigetvari, Eveline Maes, Samson Wille en Hedwig De Clercq.
  • Coach: Arnaud Vicaire
  • Manager/coach: Kristof Vermeulen